O nama

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja.Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestacij u koju se uključuje sve više muzeja i gradova a broj posjetitelja prelazi broj od 70 000.

 

Godina

Broj gradova

Broj muzeja, galerija i ostlih kulturnih ustanova

Broj posjetitelja

2005

1

6

10.000

2006

0

0

0

2007

8

27

70.000

2008

20

60

111.000

2009

31

73

140.000

2010

43

116

278.000

2011

60

150

300.000

2012

80

180

315.000

2013

100

226

324.000

2014

100

210

360.000

 

Danas je Noć muzeja manifestacija kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma. Aktivnostima u manifestaciji Noći muzeja potiče se na prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija koje povezuju ljude s globalnim izvorima informacija te idejama i stvaralaštvom za kojim tragaju; na prepoznavanju muzeja kao institucija koje čine bogatstvo ljudskog izraza i kulturnu raznolikost dostupnu svim korisnicima i na svim medijima te na poticanje aktivnosti razvijanja znatiželje kao motiva za posjet muzeju, muzeja kao ustanova znanja, ali i prostora za zabavu i smisleno provođenje slobodnog vremena.

 

Prigodan program organizira se svake godine zadnji petak u mjesecu siječnju od 18 sati doo jedan sat iza ponoći uz besplatan ulaz u muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove. Program se provodi u suradnji i prema mogućnostima i idejama sudionika manifestacije, a u skladu sa spomenutim ciljevima. Događanja su vrlo raznolika: otvorenje izložbe, predavanja, radionice, koncert, performans, promocija, specijalno osmišljeno vodstvo, kazališna predstava, besplatno dijeljenje ili prigodna prodaju muzejskih publikacija i suvenira, te ostala prigodna događanja. U press centru Noći muzeja prikupljaju se podaci o broju posjetitelje te izvješćuje javnost o uspjehu manifestacije. Manifestacija je podržana od Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i mnogih sponzora.

 

Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu desetu Noć muzeja pod nazivom ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”, koja će se održati 30. siječnja 2015. godine od 18:00 sati do 01:00 sati sa slobodnim ulazom na sve programe.
Tema desete Noći muzeja se konceptualno nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju, kojom se žele dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihovo interpoliranje u programe kulturno-turističkih itinerera.

 

Noć muzeja 2015. Hrvatsko muzejsko društvo ostvaruje u suradnji s hrvatskim muzejima, Gradom Zagrebom, Tehničkim muzejom Zagreb, Teslinim rodnim krajem u Lici – gradom Gospićem, Muzejom Like Gospić, te Memorijalnim centrom ”Nikola Tesla” Smiljan kao glavnim partnerima.

 

U programima Noći muzeja posebno se naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja, s naglaskom na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, čovjeka univerzalnog uma.

 

Temu Noći muzeja 2015. ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um” podržat će muzeji, arhivi, knjižnice, znanstveno-istraživački centari, obrazovne i druge institucije. S obzirom na bogatstvo brojnih izuma i otkrića iz sfere znanosti i umjetnosti u fundusima kulturnih institucija očekuju se kreativne i atraktivne prezentacije koje će privući brojne posjetitelje.

 

O uspjehu Noći muzeja govori i podatak o kontinuiranom rastu publike iz godine u godinu. Proteklih devet godina hrvatske muzeje je tijekom manifestacije Noći muzeja posjetilo više od dva milijuna posjetitelja , a samo prošle godine Noć muzeja 2014. zabilježila je rekordnih 360.000 posjetitelja, koji su posjetili preko 200 muzeja. Posebno je vrijedna činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.

 

Potvrđena je teza o važnosti kulturnog proizvoda kao realne podloge za povećani posjet muzejima, galerijama, i za ukupno obogaćivanje turističke ponude. Svojim brojnim atraktivnim izložbama, glazbeno-scenskim događanjima, kada svi hrvatski gradovi postaju pozornice, ova nacionalna manifestacija predstavlja nezaobilazni sadržaj u kulturnoj i turističkoj ponudi Republike Hrvatske
Manifestacija Noć muzeja popraćena je s više stotina prikaza u radijskim i televizijskim emisijama, izravnim javljanjima novinarskih ekipa s terena, objavama u novinskom tisku i web portalima te društvenim mrežama.

 

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, glavni cilj Noći muzeja postaje djelovanje u skladu s kulturnom politikom Europske unije, koja naglašava stvaranje nove publike kroz reafirmiranje kulture, obrazovanja, znanosti i istraživanja, čime se kulturna ponuda širi prema širem i novom segmentu korisnika. Tema Noći muzeja 2015. ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um’ podloga je za daljnje povezivanje hrvatskih i europskih kulturnih institucija i prezentiranje baštine i izuma Nikole Tesle te još jednom ukazuje na njegovo univerzalno značenje.

 

Program Noći muzeja iz godine u godinu podržavaju brojni partneri, sponzori i pokrovitelji na čemu im zahvaljujemo, zahvljujemo i svim sudionicima koji svojim programima obogaćuju Noć muzeja te na kraju velika Hvala svim posjetiteljima bez kojih Noć muzeja nebi postojala…


Noć muzeja započinje u Njemačkoj 1998. godine, a 1999. godine u Francuskoj.

U 2005. godine akcija prerasta u događaj na europskoj razini.

Kao pilot projekt počinje u gradu Zagrebu s uključenih 6 muzeja.

U 2011. godini broj posjetitelja prerasta brojku od 300.000.

U 2013. godini u manifestaciju se uključuje 100 gradova s 200 muzeja i ostalih kulturnih ustanova.

Za Noć muzeja 2013. godine otvoreno je 129 izložbi, održano je 40 predavanja, organizirano je 57 stručnih vodstava kroz postave muzeja, održano 40 projekcija, 9 predstava, 41 radionica, 67 glazbenih programa, 2 modne revije, mnogo literarne večeri, pripovjedaonica i perfomansa.

U Noći muzeja 2014. posjetitelji su mogli razgledati 290 izložbi i sudjelovati u 90 muzejskih radionica, organizirano je 55 projekcija, 40 predavanja i 40 predstavljanja. 70 glazbenih događanja, 26 predstava, 10 revija i 10 literarnih večeri obogatili su ponudu Noći muzeja 2014.Natječaj za Naj Fotku